Carriage klok

Franse carriage klok

Bijzondere Franse carriage klok uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Deze zeldzame carriage klok heeft een verlichting in de vorm van kaarslicht in combinatie met een mechanische kaarsen dover.

Het werkt als volgt: als u in de late 19de eeuw op reis was en u boekte bijv. een overnachting in een hotel dan had u deze reisklok bij u die op het nachtkastje werd gezet naast het bed. Voordat u naar bed ging kon u de wekker instellen en de tijd waarop de kaars moest doven. Als u de fotoreportage hiernaast volgt kunt u makkelijker volgen wat ik beschrijf. De instellingen voor wekker en kaarsen dover ziet u onder de grote wit emaille wijzerplaat; links voor de kaars dover instelling en rechts de wekker instelling. U kon dan bijv. eerst nog wat lezen in bed bij het licht van de kaars. Als u in slaap viel terwijl de kaars nog brandde hoefde u zich geen zorgen te maken over de brandende kaars en het eventuele brandgevaar (iets wat in die tijden veel voorkwam) omdat de kaars immers automatisch mechanisch gedoofd werd. Op de foto’s is de puntvormige messing dop linksachter op de klokkast te zien.

Het weekuurwerk heeft een slagwerk en wekker die slaan op een spiraalgong en een gaandwerk met Zwitsers kwaliteits- échappement.
Het uurwerk liep niet meer en was toe aan groot onderhoud dat in eigen beheer is uitgevoerd en waarvan u het resultaat kunt zien in de fotoreportage hieronder.

Op verzoek en in overleg met de klant is besloten om de buitenkant van de kast en de wijzerplaat ongemoeid te laten.