Engelse staande klok met centrale seconde wijzer

Bijzondere Engelse staande klok met 8-daags uurwerk en centrale seconde wijzer en centrale datumaanduiding uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Dit type klok met de aanduidingen op deze manier komt zeer weinig voor. De opdrachtgever van deze klok wist niet eens dat de klok gebouwd is voor een centrale seconde wijzer simpelweg omdat de secondewijzer ontbrak en er daarvoor op de wijzerplaat geen aanwijzingen zijn die in die richting duiden.
Het uurwerk was vuil en in slechte conditie. Daarvan kunt u op de foto’s wel iets zien o.a. de gecorrodeerde grondassen met wals voor en na de behandeling. Het echappement betreft hier een zgn. dead-beat gang. d.w.z. een gang zonder terugwerking wat typerend is voor een centrale seconde aanduiding. Het mooie anker had slijtsporen op het contact punt met het ankerrad, deze zijn d.m.v. micro-welding weer op gevuld en op een onderstaande foto kunt u zien hoe ik het ankerpalet weer gelijk en vlak maak door het op een steen te slijpen. Daarna wordt het geschuurd en gepolijst.
De secondewijzer heb ik er weer bijgemaakt. Daarbij was het toch nog behoorlijk zoeken naar de juiste balans voor de secondewijzer die bewerkstelligd wordt door de staart van de wijzer te verzwaren met lood. Als de secondewijzer niet in balans is gaat het uurwerk erop stil staan. Van het ronde gat van de uurwijzer was niets meer over , de wijzer zat met lijm op de uurbus geplakt. Het gat heb ik weer rond gemaakt (zagen en vijlen) en er vervolgens een op maat gemaakt bus in geklonken en even licht getind.