Amsterdams staand horloge Otto van Meurs

Amsterdams staand horloge gesigneerd Otto van Meurs Amsterdam.

Otto van Meurs is een beroemde klokken- en horlogemaker uit Amsterdam die leefde van 1714 – 1783 (volgens E.Morpurgo “Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300)

Deze klok komt aan de stijl te zien uit derde kwart 18de eeuw.

Het bijzondere aan deze klok is dat de eigenarese nog een nazaat is van Van Meurs en deze klok altijd in de familie is gebleven. Daardoor is de klok altijd met respect behandeld wat weer bijdraagt aan de bijzondere conditie nu.

Deze fraaie klok heeft een prachtige elegante schildering onderaan de wijzerplaat met in de voorstelling ge├»ntergreerd een zgn. penny moon die de schijngestalten van de maan weergeeft. De verzilverde cijferring bevindt zich in de toog van de wijzerplaat. De wijzerplaat was wat uitgeblust toen ik de opdracht kreeg met beschadigingen van de schildering en geoxideerde en beschadigde verzilveringen. Met de eigenaren is toen besloten om wijzerplaat en uurwerk te restaureren. De beschildering van de wijzerplaat is kundig door een specialist gerestaureerd. Een fotoselectie van voor en na de restauratie zijn op onderstaande foto’s te zien.