Reparatie

Elke klok heeft zijn eigen geschiedenis.

img_20191129_1212131

Tips voor het gebruik van uw klok.

De begrippen restauratie en reparatie overlappen elkaar in de zin dat zij beide over herstel gaan. Het begrip reparatie is meer van toepassing op mechanische uurwerken die in een fabriek geproduceerd zijn in de 20ste eeuw en nog geen noemenswaardige historische context hebben.

1. Gelijk zetten van de wijzers

De wijzers van uw klok altijd vooruit draaien en nooit achteruit. Achteruit draaien kan schade veroorzaken aan bijv. het slagwerk, eventueel de datuminrichting of aan de wijzerinrichting dan wel de wijzers zelf. In de meeste gevallen kunt u ook nog alleen de minuutwijzer vooruit verzetten. Daarbij is het tevens belangrijk bij een klok met slagwerk om het uurwerk op de slagmomenten uit te laten slaan.

2. Afwezigheid

Het is raadzaam om als u voor langere tijd uw huis verlaat bijv. voor een reis om de klok stil te zetten en bij terugkomst weer op te starten. Hiermee kunt u schade aan het raderwerk voorkomen.

3. Klok met een slinger

Als u een klok heeft met een slinger dan kunt u meestal de snelheid van het uurwerk beïnvloeden d.m.v. de stelmoer onder de slingerlens. Als u de slingerlens omhoog draait dan gaat het uurwerk sneller lopen. Als u de stelmoer naar beneden draait zodat de slingerlens zakt dan gaat het uurwerk langzamer lopen.

4. Opwinden van uw klok

De meeste klokken met een verenwerk zij 8-daagse uurwerken d.w.z. zij lopen een week en die u liefst op een vast tijdstip in de week rustig en aandachtig opdraait met een passende sleutel. Ga dan niet zover dat het opdraaien abrupt stopt. Hierdoor kan de veer breken of inscheuren. Daarbij is het handig als u het aantal slagen telt en onthoud om zo de veer volledig maar veilig op kunt winden.